Hoeveel bespaar je met een airco - BCAtotaal.nl - Vind alles voor het verwarmen en koelen van Uw woning
✔ Persoonlijk advies - ✔ Direct uit voorraad leverbaar - ✔ Vragen ? 085-9025907 Ma t/m vrij (09:00 tot 17:00)

Energiebesparing en kostenbesparing met een airco

Airco’s zijn toch ontzettend slecht voor het milieu, slurpen energie en zijn duur in gebruik? Dit is een stigma dat niet accuraat is. Airco’s kunnen juist een belangrijk middel zijn in het behalen van de klimaatdoelstellingen. We gaan dit artikel in op de volgende onderwerpen:

  • Wat is het Energieverbruik van een Airco?
  • Wat kost een Airco? Een Airco als kostenbesparing.

Wat is het Energieverbruik van een Airco?

Een Split Aircosysteem is een lucht-lucht warmtepomp. Hiervan is de eigenschap dat zij een zeer hoog rendement opleveren. Een airco levert meer dan 4 keer zoveel vermogen op als dat het energie verbruikt. De merken die KH Installaties aanbiedt zijn op het rendementsgebied de beste merken in de markt. Zij hebben energielabel A++ en A+++ wat aangeeft dat zij zeer energiezuinig zijn en een goede vervanging van traditionele verwarmingssystemen voor het milieu.

Als voorbeeld heeft een Mitsubishi Heavy SRK25 een A+++ energielabel. Deze airco levert een maximum capaciteit van 3,1 kW voor koelen en 4,5 kW voor verwarmen terwijl het energieverbruik 0,62 kW is bij koelen en 0,74 kW bij verwarmen. Een rendement van rond de 600%. 

Wat kost een Airco? Een Airco als kostenbesparing.

Wat is de kosten besparing van een airco. De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.

Vergelijkingen kosten verwarmen met lucht-lucht warmtepomp vs. gas 

Gemiddeld verbruikt een gezin 1.470 m3 aan gas. Ongeveer 80% (1.176 m3) daarvan wordt verbruikt voor de verwarming. 1 m3 gas staat gelijk aan met 9,77 kWh. Wanneer u voor het verwarmen op gas overgaat op elektrisch verwarmen heeft een gemiddeld huishouden 11.489,52 kWh per jaar aan vermogen nodig voor verwarming. Aangezien een airco warmtepomp 4 keer (* meer dan 4 keer) zoveel vermogen oplevert als dat het verbruikt, verbruikt een huishouden 2.872,38 kWh per jaar.

De gasprijs ligt op dit moment op € 0,79 per m3 gas. Stroom kost € 0,22 per kWh. Bij het afnemen van een nieuw energiecontract ligt de gasprijs op dit moment zelfs boven € 1,- per m3 gas.

Kosten verwarmen op gas:

Bij € 0,79 per m3:            1.176 (m3) * € 0,79 = € 929,04                  

Bij € 1,- per m3:              1.176 (m3) * € 1,00 = € 1.176,00        

Kosten verwarmen met een airco:

2.872,38 (kWh) * € 0,22 = € 631,92

In dit rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een gelijke verwarming van het huishouden als met gas. Echter kan met een airco decentraal en binnen tien minuten een ruimte verwarmt worden waardoor je alleen energie verbruikt waar en wanneer het nodig is. D.m.v. tijdschakelaars die standaard in onze airco’s zitten en bediening op afstand via WiFi kan de verwarming weer op de gewenste momenten worden ingeschakeld. Het daadwerkelijke energieverbruik zal daarom in de praktijk nog een stuk lager liggen. 

Wanneer u zou verwarmen i.c.m. zonnepanelen kunnen uw maandelijkse energielasten nog verder omlaag. 

KH Installaties heeft voor u de meest energiezuinige airco's geselecteerd met het meeste rendement op verwarmen.

Door Danilo van Straaten

Deel:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijst:
mijn wenslijst
U heeft zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd: